måndag 19 juli 2010

Elisabeth Svantesson: Rättssamhälle går före jämställdhet

Moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson sitter i riksrevisionens styrelse som ledamot.

I en SvD-artikel påpekar hon det olämpliga i att så många från domstolsnämnden ingår i Nätverket Hilda. Inte nog med det, domstolsverkets generaldirektör Barbro Torblad är med i samma nätverk vilket innebär att sex av nio närvarande är med i ett och samma nätverk med uttryckliga syftet att hjälpa kvinnor att bli chefer. Risken för jävsituationer och intressekonflikter är alltså uppenbar.

Kommenteras här av Helena Von Schantz: "Som feminist tycker jag att det är jobbigt och skämmigt med Anna Skarhed. Jag vill så gärna se flera högt uppsatta kvinnor. Jag vill så gärna att det ska finnas kvinnliga förebilder. Dessutom vet jag så väl hur många otroligt skarpa och kompetenta kvinnor det finns. Men att någon som Anna Skarhed kan bli Justitiekansler ser jag som ett mycket starkt argument mot kvotering. Det räcker inte med kvinnliga chefer. Det måste vara kompetenta, kvalificerade och hederliga sådana. Annars får det hellre vara."

Advokatssamfundets ordförande Ann Ramberg reagerar mycket negativt på riksrevisionens flaggning. Hennes argument kan sammanfattas att de inte tycker de gör något fel eftersom riksdagen funnit det angeläget att könsfördelningen inom domarkåren blir jämnare på alla nivåer. Antingen begrep Ramberg inte argumentet (vilket vore anmärkningsvärt med tanke på hennes position) eller så låtsas hon inte förstå. Hennes argument ligger i vad Nätverket Hilda gör men flaggningen av jävrisken är gjord helt oberoende av vad de sysslar med.

Det är sammanslutningen i sig som kritiseras. Inte könet och inte syftet.

Ramberg verkar mena att jämställdhet är ett så gott syfte att det står över precis alla andra resonemang. Svantessons svar tycks vara att vissa saker är viktigare än jämställdhet. Ett argument som för vissa verkar vara rena grekiskan. Man måste också fråga varför man kallar en damklubb för ett nätverk. Kan det kanske bero på att man inte för den skull vill acceptera herrklubbar? Damklubben Hilda är helt enkelt just den sorts (herr)klubb de själva protesterat mot om den fanns.

Utöver detta är JK Anna Skarhed också en av nätverket Hildas ca 40 medlemmar. Om detta kommenterar Svantesson: "En av JK:s uppgifter är att bedriva tillsyn över myndigheter och domstolar för regeringens räkning. JK har mandatet att värna integriteten och yttrandefriheten samt rättssäkerheten i den offentliga verksamheten. Att då vara med i samma förening som vissa chefer och anställda för de myndigheter man är satt att granska är helt uppåt väggarna."

Det är uppfriskande att höra Elisabeth Svantesson kalla en förening för just en förening, även om de vill kalla sig själva ett nätverk. Klubbar och föreningar bör kallas just klubbar och föreningar och följa de regler som gäller sådana. Detta oavsett vad de finns till för. Frågan är om inte främsta orsaken Nätverket Hilda inte kritiseras är att personerna som skall göra sådan kritik själva är medlemmar. Därmed skulle riksrevisionens anmärkningar vara bekräftade.

Aktivarum-länk till artikeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar